Línies de recerca
- Descripció de la situació sociolingüística de les Illes Balears, planificació lingüística i avaluació de les intervencions institucionals
- Variació lingüística, models de llengua i contacte lingüístic
- Desenvolupament, adquisició i ensenyament de llengües
Al dia amb el GRESIB
Cada mes el GRESIB elabora un bolletí amb les activitats i els treballs més destacats sobre les línies de recerca del grup.
Xarxes socials
Calendari
GRESIB
El Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears (GRESIB) està format per 20 investigadors, amb una trajectòrica acadèmica sòlida en els camps de la sociolingüística i la lingüística aplicada i teòrica. Les principals línies de recerca de l’equip són: la descripció de la situació sociolingüística de les Illes Balears, la planificació lingüística i l’avaluació de les intervencions institucionals; la variació lingüística, els models de llengua i el contacte lingüístic; i el desenvolupament, l’adquisició i l’ensenyament de llengües. El GRESIB forma part del catàleg de grups de recerca de la Universitat de les Illes Balears i de la Xarxa CRUSCAT (Coneixements, representacions i usos del català) de l’Institut d’Estudis Catalans i s’encarrega de la gestió tècnica i de la supervisió del Centre de Documentació en Sociolingüística de les Illes Balears (CDSIB). Des del 2022, també fa part de l’Institut de Recerca i Innovació Educatives (IRIE).
Activitats
- Seminari Elfner, Jouitteau i Torres-TamaritSeminari virtual del GRESIB «El fraseig prosòdic en bretó»
- Cicle cinemaCicle de cinema «Lingüística i Llengües»: La Gomera (2019) i Sueño en otro idioma (2017)
- Seminari ProninaSeminari virtual del GRESIB «The linguistic vs. sociocognitive nature of expressive pragmatics: what is it about in the preschool years?»
- Seminari AurrekoetxeaSeminari virtual del GRESIB «Dialectología y variación: marcos, técnicas y logros»
- Presentació AULIJOVIBPresentació del llibre «Actituds i usos lingüístics dels joves de les Illes Balears»
- Seminari EduardoSeminari virtual del GRESIB «Variación en las estrategias de ajuste entre texto y melodía en el margen prosódico izquierdo: el caso de los vocativos del asturiano»
Publicacions
- Vanrell, M.M. (2023). Llengua. Dins Memòria del CES 2022 (pp. 614-624). Consell Econòmic i Social.Vanrell, M.M. (2023). Llengua. Dins Memòria del CES 2022 (pp. 614-624). Consell Econòmic i Social.
- Melià, J. (2023). Somriure amb la gramàtica. Lleonard Muntaner Edicions.Melià, J. (2023). Somriure amb la gramàtica. Lleonard Muntaner Edicions.
- Mañas-Navarrete, I., Guijarro-Fuente, P., i Bello-Viruega, I. (2023). The Acquisition of Copula Alternation Ser/Estar and Adjective in L1 Russian, Spanish Heritage Speakers. Languages, 8(4), 269.Mañas-Navarrete, I., Guijarro-Fuente, P., i Bello-Viruega, I. (2023). The Acquisition of Copula Alternation Ser/Estar and Adjective in L1 Russian, Spanish Heritage Speakers. Languages, 8(4), 269.
- Corbera, J. (2023). Una petita mostra de l’empobriment del lèxic mallorquí modern. Dins E. Casanova, J. Colomina i M. Sifre (Ed.), Constància i senderi en l’estudi lingüístic. Miscel·lània en honor del professor Lluís Gimeno Betí (pp. 199-213). Diputació de Castelló.Corbera, J. (2023). Una petita mostra de l’empobriment del lèxic mallorquí modern. Dins E. Casanova, J. Colomina i M. Sifre (Ed.), Constància i senderi en l’estudi lingüístic. Miscel·lània en honor del professor Lluís Gimeno Betí (pp. 199-213). Diputació de Castelló.
- Uth, M., i Vanrell, M.M. (2023). Multilingüismo y turismo: visiones desde la península de Yucatán y Mallorca. Energeia, VIII, 104-130.Uth, M., i Vanrell, M.M. (2023). Multilingüismo y turismo: visiones desde la península de Yucatán y Mallorca. Energeia, VIII, 104-130.
- Castell, X., Cremades, E., i Vanrell, M.M. (Coord.) (2023). Actituds i usos lingüístics dels joves de les Illes Balears. Direcció General de Política Lingüística (Govern de les Illes Balears), Universitat de les Illes Balears.Castell, X., Cremades, E., i Vanrell, M.M. (Coord.) (2023). Actituds i usos lingüístics dels joves de les Illes Balears. Direcció General de Política Lingüística (Govern de les Illes Balears), Universitat de les Illes Balears.
- Solivellas, I. (2023). Ideologies lingüístiques sobre l’estàndard català: una aproximació des de Menorca. Zeitschrift für Katalanistik, 36, 263-292.Solivellas, I. (2023). Ideologies lingüístiques sobre l’estàndard català: una aproximació des de Menorca. Zeitschrift für Katalanistik, 36, 263-292.
- Corbera, J. (2023). Junts i juntes (és a dir, separats). Llengua Nacional, 123, 20-22.Corbera, J. (2023). Junts i juntes (és a dir, separats). Llengua Nacional, 123, 20-22.